VR-Headset Bäst i Test 2025
Turligt nog är det ganska enkelt att välja rätt VR-headset - det beror främst på om du vill ha utan datorkoppling eller inte. För de allra flesta är Meta Quest 3 (eller 2) bäst, men för en kraftfull dator finns några fler varianter att kika på.
Produkter

- Utmärkt bildkvalitet med 2064x2208 pixlar per öga
- Kraftfull prestanda med Snapdragon XR2 Gen 2
- Smidig installation utan externa sensorer
- Färggenomgående kameror för mixed reality
- Begränsad batteritid på 2-3 timmar
- Kräver Meta-konto för användning
Sammanfattning av Meta Quest 3
Meta Quest 3 tar hem titeln som Bäst i Test tack vare sitt pris, bildkvaliteten samt hur smidig den är att använda. Den nya Snapdragon XR2 Gen 2-processorn har dubbelt så hög grafikprestanda jämfört med föregångaren Quest 2. Detta gör att spel och appar laddar snabbare och flyter på bättre. Dessutom har Quest 3 högupplösta färgkameror som ger en passthrough-funktion i färg, något som öppnar upp för mixed reality-upplevelser där virtuella objekt kan integreras i din verkliga omgivning. Om du vill kunna spara fler spel så är varianten med 512 GB att rekommendera.
Förbättrad Skärm och Linser
En annan stor uppgradering är de nya pannkakslinserna som får mycket beröm från användarna. Bara desssa linser i sig är värd en uppgradering om man har Quest 2. Skarpare bild och bredare synfält. Den högre upplösningen på 2064 x 2208 pixlar per öga gör att text blir lättare att läsa och att grafiken blir mer detaljerad.
Är Meta Quest 3 bättre än Quest 2?
Ja, Quest 3 är betydligt bättre än Quest 2 i de flesta avseenden. Högre upplösning, förbättrade mixed reality-funktioner, och färgpassthrough-kameror som ger en tydligare bild av omgivningen. Spårningen med kontrollerna är också bättre. Även om batteritiden är jämförbar finns det tillbehör som Elite-remmen med inbyggt batteri för längre speltid.
Kommentar om Meta Quest 3S
Meta Quest 3S lanserades i oktober 2024 och är en billigare variant av Meta Quest 3. Vi har testat 3S och rekommenderar starkt att investera i Meta Quest 3, även om den kostar mer. Du får helt enkelt en mycket bättre upplevelse, och denna åsikt delar många andra som även jämfört dessa två produkter.

- Marknadens högsta upplösning på 4896 x 2448
- Precis spårning med SteamVR 2.0
- Hi-Res-certifierat ljud
- Brett 120-graders synfält
- Kräver kraftfull PC och kablar
- Högre pris än standalone-headset
Sammanfattning av HTC Vive Pro 2 Full Kit
HTC Vive Pro 2 Full Kit är utsedd till Bästa Premium med sin oslagbara 5k skärm och exakta spårning; men det krävs en kraftfull dator. LCD-skärmarna har 5K-upplösning på 2448 x 2448 pixlar per öga som ger mycket skarp bild. Den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och ett synfält på 120 grader.
Komfort i toppklass
HTC är bekväm även efter några timmars användning. Den är inte så tung framtill och enkel att anpassa med huvudbandet. Vadderingen och tyget som andas hjälper till att minimera tryckpunkter och förhindra överhettning.
Ett bättre alternativ än exempelvis Meta Quest 3 för dig som är beredd att betala extra för den bästa möjliga upplevelsen och har en kraftfull dator som klarar att driva headsetet. Dock vinner Meta Quest 3 på användarvänlighet och enkelhet att installera nya appar osv.

- Fungerar utan dator
- Bra batteritid
- Lätt och bekväm
- Kan kopplas till PC
- Färre spel än Steam
- Behöver bra wifi för PC-spel
Sammanfattning av Pico 4 Ultra
Pico 4 Ultra utmanar Quest 3 med sin 4K-upplösning och en pixeldensitet på 1200 PPI, lite mer ram och lite bättre Mixed Reality. Headsetet har en relativt låg vikt på 586 gram och en genomtänkt viktfördelning. Batteriets placering baktill gör att den sitter jämnt på huvudet.
Prestanda
De dubbla skärmarna med 2160 × 2160 pixlar stöder uppdateringsfrekvenser på upp till 90 Hz, och bilden flyter på bra utan att hacka. Användare har rapporterat en märkbar minskning av screen door-effekten.
Vilken ska man välja?
Både Pico 4 Ultra och Meta Quest 3 är bra alternativ; vi väljer dock Quest 3 med tanke på hur enkelt allt är från uppsättning till vardagligt användande; dock har Pico 4 Ultra lite bättre skärmkvalitet.

- Bra bildskärpa
- Fungerar med både Steam VR och Windows Mixed Reality
- Bekväm att ha på sig
- Inbyggd spårning utan extra sensorer
- Tappar ibland spårningen av kontrollerna
- Måste ha sladd till datorn
Sammanfattning av HP Reverb G2
HP Reverb G2 är ett starkt alternativ för dig som har en bra dator och vill ha väldigt skarp bildkvalitet. Den har en upplösning på 2160 x 2160 pixlar per öga. Relativt bekvämt headset även efter längre användning, inside-out-spårning som fungerar superbra och bra surroundljud gör detta till ett val att överväga.
Skarp bild för pengarna
Med sin höga upplösning på 2160 x 2160 pixlar per öga, levererar HP Reverb G2 en mycket detaljrik bild, som få i prisklassen kan matcha.
Smidig inside-out-spårning
HP Reverb G2 använder sig av inside-out-spårning via fyra inbyggda kameror. Detta gör att du slipper krångla med externa sensorer, och spårningen fungerar riktigt bra.

- Marknadens högsta uppdateringsfrekvens på 180 Hz
- Brett synfält upp till 200 grader
- Flexibel IPD-justering 55-75mm
- Kan inte maximera både Hz och synfält samtidigt
- Lägre upplösning än Vive Pro 2
Sammanfattning av Pimax 5K Super
Pimax 5K Super har väldigt brett synfält på 200 grader vilket verkligen känns. Upplösningen på 2560 x 1440 per öga är respektabel och uppdateringsfrekvensen kan nå upp till 180 Hz. Headsetet använder SLAM-spårning för både headset och handkontroller, vilket fungerar bra för precision.
Pixmax Play
Enheten är kompatibel med Pimax Play-programvara, som är okej men inte i nivå med Quest 3. Headsetet kan konfigureras att köras med olika uppdateringsfrekvenser, till exempel 80 Hz istället för standard 90 Hz, vilket kan minska CPU-belastningen och resultera i färre tappade frames.Man kan också aktivera SteamVR:s rörelseutjämning.
Ljud och komfort
Ljudsystemet i Pimax 5K Super har nedåtriktade högtalare integrerade i huvudbandet. Vissa har dock noterat att mikrofonen kan vara tystare och saknar bas jämfört med andra headset. Skärmen kan man inte klaga på, dock tycker vi att komforten inte är där om man vill spela länge. Spelar man i någon timma så är det dock inga problem med komforten.

- Exceptionell visuell klarhet och upplösning
- Mycket prisvärd i high-end-segmentet
- Kräver en kraftfull dator (speciellt GPU)
Sammanfattning av Pimax Crystal Light
Ett högpresterande PCVR-headset fokuserat på visuell excellens. Med en imponerande 2880x2880 upplösning per öga, 35 PPD pixeltäthet via QLED/Mini-LED paneler och asfäriska glaslinser levererar det enastående skärpa. Inbyggd inside-out spårning förenklar installationen. Även om det kräver en kraftfull PC, är det ett mycket prisvärt alternativ i high-end segmentet, särskilt lämpat för krävande simulatorer och PCVR-entusiaster som prioriterar bildkvalitet.